Nöbet ve Statü

NÖBET  VE  STATÜ

 (Ticari terimler kategorisi)
(Status) Kökeni Fransızca’ daki "statut" kelimesidir.

1. Bir şirketin ana kuruluş sözleşmesi, tüzük.

2. Toplum içinde bir kimsenin durumu, kazandığı saygınlık.

3. Bir kimsenin çalıştığı kurumdaki idari hiyerarşi içindeki yeri, kadro durumu, yetki ve sorumluluk derecesi.

Statünün belirlenmesi devlet mekanizması açısından çok kolaydır. Hatta kolay iş içerisinde bile daha da kolaycılığa kaçmak, gücü elde tutarak herkesi kümesteki kaz haline getirmek devlet bürokrasisinin olmazsa olmaz alışkanlıklarındandır.

Bu nedenle uygulama içindeki hekimlerin örgütlenmesi, geleceklerini belirleme konusunda eğitilmeleri ve geleceklerinin kendilerince belirlenmesi hususunda vizyon sahibi olmalarının sağlanması İl Derneklerinin ve AHEF in en önemli misyonu olduğu kanaatindeyim.

Gelecek için hiçbir belirleyici özelliği olmayan yürürlükteki mevzuat ve onun değişiklikleri ile yapılan savaş, itibar erozyonundan öte hiçbir kazanım getirmemektedir. Bugün temininde güçlük çekilen hizmetler  nedeni ile (haklı veya haksız) nöbet ihdas edilmesi 5-10 yıllık süreçte gerekçesini kaybedecektir. Gelişen yeni politikalar bir taraftan ihtisas kadrolarını daraltırken ,diğer taraftan mezun hekim sayısını artırmak yönündedir.Amaç birinci basamakta hekim öbeğini büyütmektir. Birinci basamakta hekim sayısının artması, temininde güçlük çekilen hizmetlerin rahatlamasını sağlarken “nöbet” başka birilerine ihale edilmeyecektir. Aynı zamanda bu gelişme, Aile Hekimliği hizmet pozisyonlarında rekabeti artıracak, sağlık idarelerinin hiyerarşik yönetim ve denetimi bugünleri aratacaktır.

Belirlenmiş bu vizyona mukabil , meslek örgütlerinin “nöbete hayır” ve “yeni Tıp Fakülteleri istemiyoruz”  jargonuyla tavır koyması politikasız stratejinin demostrasyonudur. Aynı zamanda bu tavır meslek örgütlerinin birinci basamak ve aile hekimliği için hiç tasalanmadıklarını göstermektedir.

5258 sayılı kanunun 3 . maddesinde zikredilen mevcut aile hekimi statüsü devletçi veya özelleşmeci bir mantıkla yeniden yorumlanmadığı sürece ,uygulamada aile hekimi-aile sağlığı elemanı  aleyhine vuku bulan gelismelerin durdurulması mümkün değildir.

Mevcut durumda Aile Hekimlerinin meslek onuru dışında sırtını dayayabileceği sağlam,hukuki bir mesnet kalmamıştır.Dolayısı ile son dönemdeki “nöbet” tartışmalarının sığlığı, yıl sonu sözleşme dönemi geldiğinde “nöbete hayır” nidalarının boğulmasına engel olamayacaktır.  O tarih geldiğinde sözleşme imzalamak ya da imzalamamak kararını almak gerekir ki ; imza atıldıysa kanun gereği ekteki tüm mevzuatı aldık kabul eyledik manasına gelecektir. Sözleşme yapmamak gibi toplu bir hareket ise kendi bindiğimiz dalı kesip , sahiplenmemiz gereken bir emaneti terk etmemize neden olacaktır.

Çözüm her torba yasa gündeme geldiğinde telaşlanmak,savaş baltaları çıkarmaktan ziyade statü konusunda çalıştaylar hazırlamak ve tabanı bilinçlendirmek olmalıdır. Devletçi ya da özelleştirmeci bir yapıda taraflar uzlaşmalı , geleceğin Türkiye’sine hukuki çerçevesi ve mesneti sağlam Aile Hekimliği bırakılmalıdır.

Dr.H.Erhan Bayuk,23.06.2014

Eskişehir Web Tasarım