BİR YAZININ HUKUKİ ANALİZİ

28. 01. 2015
Dr. Mengele

BİR YAZININ HUKUKİ ANALİZİ

Malumunuz, geçen yazıda köşemi bir aile hekiminin yazısına bırakmış, bu vukuatlı aile hekiminin bana ilettiği yazıyı noktasına virgülüne dokunmadan köşemde yayınlamıştım. Beklendiği gibi bu yazı infial yarattı. Bizim ESAHED’deki sayfa sorumluları uyuyadursunlar, yazının derin anlamlarını trene bakar gibi seyredip dursunlar ama her aile hekimi bunlar kadar uykucu ve duyarsız olmadığından yazıdaki derin noktaların farkına varıldı şükür ve şikayetler yapıldı. Aksaray ve Çorum’daki duyarlı aile hekimleri başta olmak üzere kül yutmadılar. Kendilerini de bu vesileyle tebrik ediyorum.

Hukuk Komisyonuna da aşırı iyi niyeti sebebiyle teessüflerimi iletiyorum. “Bu yazıda değil hakaret, eleştiri bile bulamadık” diye rapor verilmesini gizli Mengele hayranlığına bağlıyorum. Fakat anlamadıkları bir nokta var; bu yazı Mengele’ye ait değil. Ben bu yazıda sadece aracıyım. Bu yazıyı mahkum etmiş olsalardı beni mahkum etmiş olmayacaklardı. Bana bu yazıyı veren kişiyi mahkum etmiş olacaklardı. Ha, “ bu kişinin kim olduğunu bilmiyoruz, Mengele de bu kişinin ismini bize söylemez” diye düşünüldüyse de doğru düşünülmemiş. Ben resmi olarak sorulsa mitinge gitmiş olan bu kişinin baş harfini hukuk komisyonumuza resmen söyleyecektim. İsterseniz resmi olarak sorun; “ Bu kişinin isminin baş harfi nedir?” diye bakın söylüyor muyum söylemiyor muyum…  Mengele olarak resmi taleplere özel olarak saygılı olduğumu da buradan belirtmek isterim.

Bir yazıyı analiz ederken sadece yazının görünen anlamları üzerinden gidersek hiçbir analiz yapmamış oluruz. Aslolan yazının gizli anlamları, simgeleri, şifreleri, alt metinleri üzerinden analiz yapmaktır. Suç işleyecek kişi bu işi yaparken ortada suç unsuru bırakarak yapacak değildir. Suçlarını metnin içerisine gizleyerek yapmaya teşebbüs edecektir muhtemelen. Keşke hukuk komisyonu bu konuyu incelerken alt metin okumalarına özel bir önem verseydi. . Yoksa mesela, bana yazıyı veren bu kişi, AHEF hukuk komisyonunu da, üye dernekleri de cümlelerinde gizli özne olarak teker teker kullanır da ruhunuz bile duymaz. Ben söylemiş olayım…

Hukuk komisyonu yazıdaki suçların henüz başlıktan başladığını muhtemelen fark etmedi bile. Neydi yazının başlığı? “ EYLEME GİTTİK” Peki neden bu başlık konulmuş? Yazıyı okuyunca aslında sadece bir yürüyüşe gidilip gelindiği anlaşılıyor ama bu kişi “ EYLEM” diyerek olayı kriminalize etmeye çalışıyor. Henüz yazının başında okuyanları şartlandırmaya çalışıyor. “Bu aile hekimleri suça yatkın kişiler” demeye getiriyor. “Bunlar eylemci haberiniz olsun” diyerek ilgili yerlere ispiyonluyor ve biraz çekinik aile hekimlerini de bu işlerden uzak tutmaya çabalıyor. Yani AHEF aleyhinde faaliyetler içerisinde olduğu henüz yazının başlığından anlaşılabiliyor…

Daha ilk paragraftan da nöbetlere karşı hareketleri sabote etmeye yeltendiği, bakanlığa da, “bize nöbet tutturmalısınız” demek istediği anlaşılıyor. “Eylemin hafta sonu düzenlenmiş olmasına teşekkür ederim” diyor. “Hafta içi çok işlerimiz oluyor” diyor. “Hafta sonu da kızın bir sürü kursu oluyor, bizim de kendi işlerimiz oluyor” diyor. Burada AHEF söylemlerini sabote etmeye çalıştığı alenen görülüyor. Bunu okuyan bakanlık ne düşünecek? “Hani bunlar hafta içinde çok yoruluyorlardı, hafta sonu nöbet tutacak halleri kalmıyordu, oysa maaşallah sabahın köründe kalkıp fıldır fıldır hareket halindeler. Bunlara Cumartesi yetmez, Pazar da nöbet koyalım” demez mi? Bu şahıs da bu paragrafla bunu hedefliyor…

Şehrindeki hızlı trenden falan bahsetme maksadı ne olabilir? Burada açıkça bir miting kırıcılığına teşebbüs ettiği görülüyor. Bunu görmemek için de kör olmak gerekir. Diyor ki, “ Biz uçak konforunda, Nescafe içerek mitinge gidip geliyoruz. Zaten öyle olmasa neden gidelim?” Mesela Ankara’ya aynı uzaklıkta olup da bu konfora sahip olmayan iller bu ifadeleri görünce ne düşünecekler? “ Bizim hızlı trenimiz yok. Nescafe de içemeyeceğiz, ulan neden gideyim bu mitinge?” demelerinin ihtimali yüksektir. Mesela Çorum’da hızlı tren var mı? Buradaki aile hekimlerinin motivasyonlarını düşürmeye bu kişinin hakkı var mı?

Sanki mitingin iyi yanları varmış örneği olarak geçen mitingde tanışıp evlenen ve bu mitingde karşılaştığı bir çiftten söz etmiş. Küçümseme yapmaya çalışmış aklınca ama asıl amacı aynı paragrafta ortaya çıkıyor, aile hekimlerini mitingden soğutmaya çalışıyor. “ Miting meydanında koltuk yok, sandalye yok, belimiz ağrıdı” diyor. Belli bir yaşı geçmiş aile hekimlerine “ Mitinge gitmeyin beliniz ağrır” diyerek AHEF aleyhinde çalışıyor. Etrafta umumi tuvalet var mı onu da söylemeyerek özellikle yaşlı erkek aile hekimlerinin kafalarında bir şüphe ve soru işareti bırakmaya çaba harcamış. Buraya da özel dikkat edilmesi gerekirdi…

Köşemin imkanları bu kadar olduğu için analizi burada kesmek zorundayım. Fakat istenirse bu yazıdan daha birçok suç unsuru çıkarılabilir. Onu da belirtmiş olayım.

Yazımın başında, bana bu yazıyı veren aile hekiminin isminin baş harfini söyleyebileceğimi belirtmiştim. Usulüne uygun olarak Mengele’ye hitaben resmi bir yazı yazıldığında bu ismin baş harfini ben de ilgili mercilere resmi bir yazı ciddiyetiyle açıklayacağımı buradan ilan ediyorum…

Gene görüşeceğiz tabii ki… Görüşeceğiz… Görüşeceğiz…

Dr. Mengele

Eskişehir Web Tasarım