AİLE HEKİMLİĞİ DİNAMİK HALE GETİRİLMELİ

AİLE HEKİMLİĞİ DİNAMİK HALE GELMELİ

Bu aile hekimliğine bakınca çok statik bir aile hekimliği olduğunu fark etmiş bulunmaktayım. Aile hekimleri bir masanın başında öyle statik bir şekilde oturmaktalar, günde en fazla 100-150 defa sandalyelerinden kalkıp hasta muayene etmekteler falan… Bekleme odalarındaki şahısların da oldukça statik bir şekilde beklediklerini görmekteyiz. Bekleme koltuklarında löp löp oturmaktalar, ancak muayene sırası kendilerine geldiğinde öyle ölgün ölgün muayene odalarına girip çıkmaktalar. Sanki hasta gibiler. İnsan şöyle hoplaya zıplaya neşe içerisinde bekler, girer çıkar değil mi?

Önceki sağlık bakanı epey yanlış işler yapmış. Bu aile hekimliği dediğimiz mekanizmayı biraz yanlış kurmuş. Ama dinamik bir yaklaşımla düzelir inşallah…

Ben bi kere bu “sabah sekiz akşam beş” anlayışına gıcık oluyorum söyleyeyim. Neden bu türden kalıplarla kendinizi bağlıyorsunuz? “Sabah beş akşam sekiz” deseniz ya bir de… Yada sabah beş, öbür sabah sekiz desek…(İkinci dediğimi daha çok beğendim şimdi…) Sonra bu hafta sonu dinlenme kalıpları falan ne demek? Aile, çocuk, boş zaman falan gibi demode statik kavramlarla da bir yere varamayız…

Önceki bakan tutmuş, aile hekimleri kafalarına göre merkezler kursunlar, istedikleri gibi döşesinler, hizmet versinler ve rekabet etsinler mantığıyla bazı bütçe ayarlamaları yapmış. Bu durum aile hekimleri arasında farklılaşmayı getirmektedir. Aile hekimi de en sonunda devlete tabi olacaksa, devlet memuru olacaksa buna asla müsaade edilmemeli. Öyle birbirinden farklı farklı aile hekimleri haşa düzeni bozarlar. Devlet dediğin standart olmalı. Bir örnek giyinmeli falan…


Personel çalıştırılacaksa devlet çalıştırır, temizlik yapılacaksa devlet yapar, bina döşenecekse devlet döşer. Devletin elinden bu yetkileri almaya çalışmak çoluk çocuğun haddine de değildir. Binayı devlet temizleyecektir, kirayı devlet ödeyecektir, temizliği devlet yapacaktır. Herkes de haddini bilecektir…

Buralarda çalışan hekimlere “ aile hekimi” deniyor olması da statik bir durum gibi görünüyor. Aile kavramı biliyoruz ki durağan, kapalı bir yapıyı hatırlatır. Oysa “ pratisyen” kavramı, pratik yapmaktan, yani çalışmaktan, yani dinamizmden kaynak alan bir kavramdır. Bunlara yeniden resmi olarak “pratisyen” tabiri getirilmelidir.

Önceki sağlık bakanının, sağlık hizmeti verilen yerlere ASM gibi kısaltmalarla, bir nevi sanki illegal örgüt adlarına benzeyen isimlendirmeler vermiş olmasını yaptığı her şeyi hatalı buluyor olmam gibi hatalı bulduğumu söylemek isterim. Aile hekimliğini dinamik hale getirirken bu binalardan sökülüp depolara kaldırılan o güzelim “ Sağlık Ocağı” yazan tabelalar da söküldükleri yerlere yeniden takılacaktır inşallah…

2005’den beri statik statik durduğunuz yeter. Bundan böyle dinamizm zamanı…

Gene görüşeceğiz tabii ki, görüşeceğiz… görüşeceğiz…

Dr. Mengele

Eskişehir Web Tasarım