Dünya KOAH Günü

 

Dünya Sağlık Örgütü'nün katılımıyla oluşturulmuş olan ''Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu''  tarafından her yıl Kasım ayının üçüncü Çarşamba günü Dünya KOAH Günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl kasım ayının üçüncü Çarşamba günü "Dünya KOAH Günü" olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

‘Dünya KOAH Günü‘ etkinliklerinin amacı; Kronik Hava Yolu Hastalıkları konusunda insanları bilgilendirmek, toplumsal farkındalığı arttırmak, başlıca risk faktörleri konusunda olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri oluşturmak, tütün kullanımının azaltılmasını sağlamak, hastalıkları erken dönemde tespit ederek ilerlemesini önlemek, iç ve dış hava kirliliğinin insan sağlığı üzerine olan olumsuz etkilerine dikkat çekmektir..

KOAH: (Kronik Obstrüktif Akciğer hastalığı) tam olarak geri dönüşümlü olmayan, ilerleyici hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kişileri ilerleyici şekilde nefes alamaz hale getirir. Dünya Sağlık Örgütüne göre tüm dünyada hem KOAH hem de HIV/AIDS önde gelen 4. sıradaki ölüm nedeni iken Ülkemizde 3. sıradadır. Her yıl 3 milyondan fazla kişi bu hastalıktan ölmekte ve tüm dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerin % 10'dan fazlası bu hastalığa yakalanmaktadır.
 

KOAH için en önemli risk faktörü sigara içimidir. Pasif olarak sigara dumanına maruziyetin de KOAH gelişme riskini, hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin olarak arttırdığı bilinmektedir. Haftada 40 saatten fazla ve 5 yıldan uzun süreli sigara dumanı maruziyetinin KOAH gelişme riskini %50 oranında arttırdığı saptanmış olduğundan, bireyler aktif olarak sigara içmeseler dahi yoğun sigara dumanı maruziyetinden kaçınmaları önemlidir. Diğer taraftan solunum yolu ile alınan ve hava yollarına zarar verme olasılığı yüksek olan gaz, toz dumanı ve kimyasal maddelere maruz kalan risk altındaki bazı mesleklerde çalışanların, hava kirliliği çevre kirliliği ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde iyi havalanmayan evlerde ısınmak ve yemek pişirmek amacıyla kullanılan kömür, odun, çalı, tezek vb yakıtların dumanının ve genetik faktörlerinde etkisiyle KOAH gelişiminde önemli risk faktörlerinden olduğu tespit edilmiştir.

KOAH'ın erken dönemde görülen belirtileri; öksürük, balgam çıkarma ve hareketle ortaya çıkan nefes darlığıdır. Bu belirtilerin varlığında zaman geçirilmeden doktora başvurulma ve Spirometri olarak bilinen basit, ağrısız bir test olan “soluk testi” yaptırılması gerekmektedir.
 
KOAH tedavi edilmediği takdirde genellikle ilerleyici bir hastalıktır, hastalık ilerledikçe hastalar merdiven çıkarken, hızlı yürürken ve hatta en basit hareketleri bile yaparken, elbiselerini giyerken bile nefes alamaz hale gelebilirler.
KOAH gelişimine neden olan risk faktörlerine maruziyeti azaltılarak veya ortadan kaldırılarak  hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ve hatta durdurulabilir.
 


Eskişehir Web Tasarım