Aile Hekimliğini Torbaya Sokmayın

TBMM ye bugün gönderilen TÜRKİYE SAĞLIK ENSTİTÜLERİ BAŞKANLIĞI KURULMASI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI torba yasa haline getirilerek içeriğine 5258 sayılı Aile Hekimleri kanununun 5. maddesi için ek düzenleme içeren bir madde konuldu. Söz konusu tasarının 39,maddesi ile eklenen cümle aşağıdaki gibidir:

"Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca belirlenen Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışma saatleri dışında acil başvuran hastalara hizmet vermek üzere,Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları ile gerektiğinde Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları personeline nöbet görevi verilebilir"

YASALAŞMASI HALİNDE SON HAL

Ek Madde 33 – (Ek: 23/2/1995 - KHK - 547/10 md.; DeğiĢik: 21/1/2010-5947/10 md.)

Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ, TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİ ve 112 acil sağlık hizmetlerinde haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutarak, bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için (nöbet süresi kesintisiz 6 saatten az olmamak üzere), aşağıda gösterilen gösterge rakamlarının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu hesaplanacak tutarda nöbet ücreti ödenir. (Ek cümle:2/1/2014 - 6514/10 md.) Bu ücret yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan söz konusu nöbetler için yüzde elli oranında artırımlı ödenir. Ancak ayda AİLE SAĞLIĞI  VE TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE 60 SAATTEN, DİĞER YERLERDE VE HİÇBİR ŞEKİLDE 130 saatten fazlası için ödeme yapılmaz. Bu ücret damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

YASALAŞMASI HALİNDE SON HAL

Hizmetin esasları

Madde 5-(1)……

(2) Aile hekimliği hizmetleri ücretsizdir; acil haller hariç, haftada kırk saatten az olmamak kaydı ile Bakanlıkça belirlenen kıstaslar çerçevesinde ilgili aile hekiminin talebi ve o yerin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirilir. TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNCA BELİRLENEN AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ÇALIŞMA SAATLERİ DIŞINDA ACİL BAŞVURAN HASTALARA HİZMET VERMEK ÜZERE, AİLE HEKİMLERİ VE AİLE SAĞLIĞI ELEMANLARI İLE GEREKTİĞİNDE SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARI PERSONELİNE NÖBET GÖREVİ VERİLEBİLİR. Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde acil haller ve mücbir sebepler dışında, kişi hangi sosyal güvenlik kuruluşuna tâbi olursa olsun, aile hekiminin sevki olmaksızın sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat edenlerden katkı payı alınır. Alınacak katkı payı tutarı Sağlık, Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarınca müştereken belirlenir. Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde, diğer kanunların aile hekimliği hizmetleri kapsamındaki hizmetlerin sunumu ile sevk ve müracaata ilişkin hükümleri uygulanmaz. (Ek cümle:11/10/2011-KHK-663/58 md.) Aile hekimliği hizmetleri dışında kalan birinci basamak sağlık hizmetleri toplum sağlığı merkezleri tarafından verilir ve bu merkezlerin organizasyonu, kadroları, görevleri ile çalışma usûl ve esasları Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca belirlenir. Yabancılar hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.(1) 

(Sarı markerlı satırlar ilave edilmektedir.)


Eskişehir Web Tasarım