Askere alma muayeneleri kanunla aile hekimlerine verilen rapor görevlerinden biridir.
7179 numaralı Askere Alma Kanunu (Resmî Gazete 26.06.2019 tarih ve 30813 sayılı )
Askere Alınma Öncesi Muayene; 15-(2) Sağlık muayeneleri; öncelikle yükümlünün kayıtlı olduğu aile hekimi, yoksa müracaat ettiği askerlik şubesine en yakın resmî sağlık kuruluşundaki hekim tarafından yapılır. Aile hekimlerince veya resmî sağlık kuruluşunca hakkında karar verilmeyenler Sağlık Bakanlığınca belirlenen en yakın yetkili sağlık kurullarına sevk edilir.
- Yeniden kıtaya dönme raporları için ise kişinin raporunun önceden rapor aldığı ilgili uzmanlık dalı tarafından verilmesi esas olduğu için Yetkili Hastanenin ilgili bölümüne sevk edilmeleri gerekmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı Ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği (Resmî Gazete Tarihi: 11.11.2016 Resmî Gazete Sayısı: 29885)
Sağlık muayenesi Madde 4- (1) 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanunu gereğince yükümlülerin sağlık muayeneleri, askerlik şubelerinin bulunduğu yerlerde, öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sağlık kuruluşunda tek tabip tarafından yapılır. Yükümlülerin tam bir fizik muayeneleri yapılarak, Askerlik Yoklama Belgesinin ilgili bölümleri muayeneyi yapan tabip tarafından doldurulur. Muayene sonucunda;
- a) Sağlamlar ile tespit edilen hastalıkları nedeniyle Hastalıklar Listesinin (A) diliminden kod verilenler hakkında “Askerliğe Elverişlidir” kararı verilir.
[Kardiyoloji] : Kardiyolojik bir tanı varsa sevk.
[Nöroloji] : Epilepsi, kronik Nörolojik hastalık ve optik nörit sevk
[*] Genel muayene
[E-Rapor]: ASAL e-Yoklama Raporları
Askere alınma muayenelerinde başvuranların bulaşıcı hastalıklar, ruhsal hastalıklar (madde kullanımı dahil) açısından özellikle değerlendirilmesi gereklidir.
Yeniden kıtaya dönme raporları için ise kişinin raporunun, önceden rapor aldığı ilgili uzmanlık dalı tarafından verilmesi esas olduğu için başvuranların Askeri Hastanenin ilgili bölümüne sevk edilmeleri gerekmektedir.
[*] Kan Grubu sorgusu mutlaka yapılmalıdır.