MESLEK LİSESİ ALAN SEÇİMİ
Meslek liseleri 9. Sınıftan 10. Sınıfa geçerken alan seçimine uygunluk açısından sağlık raporları talep etmektedir.
13.09.2014 gün ve 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereği aynı yönetmeliğin 21. Maddesinin üçüncü fıkrası gereğince “Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarına kayıt yaptıracak öğrencilerin sağlık durumlarının ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olması gerekir. Bu durum, alana geçiş sürecinde, programın özelliğine göre gerektiğinde, sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir" demektedir.
Anadolu Meslek Liseleri, meslek alanlarına geçişlerde öğrencinin sağlık durumunun geçmek istediği alanın öğrenimine elverişli olması esastır. Sağlık durumunun geçmek istediği alanın öğrenimine elverişli olmadığı sonradan tespit edilen öğrencilerden programın özelliğine göre sağlık/sağlık kurulu raporu istenebilir. İstenen raporu temin edemeyen öğrenciler en geç 10 uncu sınıf birinci dönemin sonuna kadar durumlarına uygun başka meslek alanlarına yönlendirilir (MEB 2020 alana geçiş tercih yerleştirme kılavuzu)
Ayrıca ilgili kılavuzun ekinde kişinin kendi beyanı mevcuttur
Sadece denizcilik meslek alanına ön yerleştirilmesi yapılan öğrencilerin denizde çalışmaya engel teşkil edebilecek herhangi bir hastalıklarının bulunup bulunmadığı yönünde yetkilendirilmiş sağlık kurumlarında muayene olmaları ve sağlık raporu almaları gerekmektedir.
Meslek liseleri alan seçimleri için sağlık şartları herhangi bir mevzuatla çizilmemiştir. Derneğimiz Eskişehir Milli Eğitim müdürlüğü ile bu çerçevede görüşmeler yürütmüş ve yazışmalarla durumu iletmiştir. Burada talep edilen raporlara, sadece 9. Sınıftan 10. Sınıfa geçme sürecinde, “Harici muayene sonucu patolojiye rastlanmamıştır. Bu rapor işe giriş ya da staj işlemleri için kullanılamaz” ibaresi ile düzenlenebilir. Mevcut tanılı hastalığı varsa Ör: astım gibi, bu kısım bulgular ve açıklama kısmına eklenmelidir.
[E-Rapor]: Tek hekim rapor formatı, Ek-5
[*] Okul kayıtlarında istenen Öğrenci Muayene/İzlem Bildirim Formları, kayıt için gerekli bir form olmayıp Bebek, Çocuk, Ergen İzlem Protokollerinin bir parçasıdır. Bu formları Aile hekimi kendi programı içinde değerlendirir.
ÖZEL KREŞLER İÇİN KAYIT
Özel Kreş Ve Gündüz Bakımevleri İle Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş Ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik (Resmî Gazete Tarihi: 30.04.2015 Resmî Gazete Sayısı: 29342)
Kuruluşa çocuk kabulü, Madde 41 – (1) Kuruluşa çocuk kabulünde, velinin dilekçesi, çocuğun T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı, sağlık raporu, çocuğun herhangi bir alerjisi, devam eden bir hastalığı bulunuyorsa bu durumu gösteren belge ve yeteri kadar fotoğraf istenir. Çocuğun kuruluştan ayrılışına ilişkin veliden dilekçe alınır.
[E-Rapor]: Tek hekim rapor formatı, Ek-5
Bu rapor “Harici muayene sonucu patolojiye rastlanmamıştır” ibaresi ile düzenlenebilir.