SPORCU LİSANSI SAĞLIK MUAYENESİ

         Eğitim ve Öğretim Kurumlarınca yapılacak Spor Müsabakalarına katılabilmek için gerekli “öğrenci lisansları ve spor federasyonları lisansları” çıkaracaklar için düzenlenmesi istenmektedir.

         Sporcu Lisans, Vize Ve Transfer Yönetmeliği (Resmî Gazete Tarihi: 14.12.2019 Resmî Gazete Sayısı: 30978) Sporcu lisansı MADDE 6

  1. b) Spor yapmaya ve yarışmalara katılmaya elverişliliğini sağlık raporu ile tevsik etmek,

1) İlgili federasyon tarafından spor dalının fiziksel efor gerektirmediği yönünde karar alınması halinde, spor yapmaya ve yarışmalara katılmaya elverişliliğini yazılı beyanla belgelemek,

 

[Spor Hekimi]

  • Öyküde ailede 50 yaş altı kardiyak ölüm sorgusu yapılmalıdır.
  • Haftanın 4 günü 4 saatten fazla egzersiz yapanlarda Kardiyomegali Riskini değerlendirmek gerekir.
  • Suplement kullanma durumu sorgulanmalı, alanlarda KCF/BFT yapılmalıdır.
  • Steroid kullananlarda MI riski artar.
  • Laboraturda demir demir bağlama, AST, ALT, BUN,Cr testleri istenmeli, Boy kilo TA Kardiyak Muayene, BMI değerlendirilip notlara eklenmelidir.
  • EKG yapılarak NSR notuyla eklenmelidir.

 

  • AF spor yapamaz, ASD kontrollerle yapabilir
  • Maksimum eforda nabız 220-yaş değerini aşmamalıdır.
  • Kişiye yapacağı spor dalları sorularak, MET düzeyleri (1-8) belirlenmelidir, Sporlar 2 tür patlayıcı sporlar ve dayanıklılık olarak ayrılır ve değerlendirilme sırasında göz önüne alınmalıdır.
  • Astım hastaları soğuk ve tozlu ortamlardan kaçınarak spor yapabilirler.
  • Profesyonel sporcular 3 yılda bir EKO yaptırmaları uygun olur
  • Spor yapabilir derken – Orta seviyede Spor yapabilir – diye belirtmek gerekir

 

[Nöroloji]:Epilepsi: Yüzme, Dağcılık, Yakın Dövüş, Kayak yapamaz

Spor Lisans raporlarında epilepsi tanısı mevcutsa sevk edilmelidir. (tedavisi sonlanmış epilepsi hastalarında spor yönünden Normal kabul edilebilir.)

 

[Göz]: İleri düzeyde (6-7 derece) miyopide, spor yapanlarda retina dekolmanı riski yüksek olup ( özellikle Halter gibi ağır sporlarda) mutlaka sevk edilmelidir

 

[Kardiyoloji] : Eforlu spor yapacaklarda sevk edilmeleri gerekir. 18-35 yaş arası tanısı olmayanlarda ani kardiyak ölüm riski düşük. [*] 35 yaş üstü başvuranlarda mutlaka sevk edilmelidir.

           

Yapılacak spor dalına özel değerlendirmeler gerekebilir; hafif hava araçları (paraşütte) renkli görme önemlidir, basınca maruz kalınacak sporlarda (dalma gibi) ameliyat öyküsü sorgulaması, tüm spor dalları için alkol madde kullanımı sorgulaması yapılmalıdır.

 

         Lisanslı sporlar dışında yapılacak her türlü bireysel spor faaliyetleri için “Sporcu Lisans, Tescil, Vize ve Transfer Yönetmeliği” 17. Maddesi gereğince sporcu raporu düzenlenmez; bu tür bireysel faaliyetler için kişilerin veya velilerinin ilgili kurumlara verecekleri “Spor Yapmasında Engel Halinin Bulunmadığını” belirten “yazılı beyanları” yeterli olacaktır. Yüzme sporu, ilgili mevzuatta ayrıca değerlendirilmemiş olup dermatofitozların (cilt mantarlarının) havuz yoluyla bulaştığını gösteren bilimsel deliller mevcut değildir. Önemli olan havuz suyunun patojenleri taşımasına izin verilmemesidir.

[*] Rapor öncesinde elektronik olarak sevkle başvurulması gerekmektedir.

         Sporcu lisansı dışında sosyal faaliyet amaçlı spor faaliyeti için sağlık raporu alınması zorunlu değildir. Kişilerden alınacak beyan formu ile spor faaliyetlerine katılım sağlanabilir.


Eskişehir Web Tasarım