“Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Rapor” sürücü adayı Sağlık beyan formu doldurulması sağlandıktan sonra ilgili muayene ve gerekli görülen tetkikler sonucu tanzim edilecektir. İhtiyaç duyulan hallerde ilgili bölümlere (Göz Hastalıkları, Nöroloji, İç Hastalıkları, Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları, Psikiyatri, Ortopedi ve Travmatoloji) sevk edilirler ve sürücü belgesi almaya engel hali olmadığı anlaşılan kişilere ilgili rapor tanzim edilir.
Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik (Resmî Gazete Tarihi: 26.09.2006 Resmî Gazete Sayısı: 26301)Sürücü adaylarının ve sürücülerin sahip olmaları gereken sağlık şartlarına ve muayenelerine ilişkin genel esaslar MADDE 4 – (Değişik:RG-29/12/2015-29577)
(1) Sürücü ve sürücü adaylarının muayeneleri; Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan (Ek ibare:RG-13/6/2020-31154) muayenehane hariç özel sağlık kuruluşlarında görevli tabip veya uzman tabip tarafından bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılır ve sağlık raporu düzenlenir. (Ek ibare:RG-13/6/2020-31154) Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığınca verilen eğitim sonrasında sürücü belgesi alacak personelin sağlık raporları kendi kurum tabipliklerince de verilebilir. Tabiplerce verilen sağlık raporlarında tabibin kaşe ve imzasının bulunması gerekir. Tabiplerce verilen raporların gerçeğe uygun olmadığının tespiti halinde bu raporlar geçersiz sayılır ve sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu tabipler bir daha sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporu veremez. Bu husus Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir.
(2) Tabip tarafından, sürücü veya sürücü adayının yapılan genel muayenesinde;
- a) İşitme kaybı,
- b) Günlük hayatı kısıtlayan denge problemi, baş dönmesi nedeni olabilecek bir hastalık,
- c) Uyku bozukluğu (Obstrüktif uyku apnesi sendromu, gündüz aşırı uyuklama hali),
ç) Malign tümör hikâyesi,
- d) Eklem hareketlerinde kısıtlama,
- e) Ekstremite noksanlığı,
- f) Kas, tendon ve bağ lezyonları,
- g) Hipoglisemiye yol açabilecek ilaç kullanılan diabetes mellitus hastalığı,
ğ) Kalp-damar hastalığı (anjinal yakınma, akut koroner sendrom tanısı, angioplasti, kalp yetmezliği, hipertansiyon, bilinç bozukluğuna yol açabilecek ritim bozukluğu, kalıcı pil implantasyonu),
- h) Organ yetmezliği (organ nakli geçirilmiş olması, kronik böbrek yetmezliği ve diğer hayati önemi haiz organlarda dekompanse yetmezlik),
ı) Santral sinir sistemi hastalıkları,
- i) Periferik sinir sistemi hastalıkları,
- j) Epilepsi,
- k) Kas hastalıkları (myopati, progresif muskuler distrofi, kas-sinir kavşak hastalıkları),
- l) Ruh hastalığı (ağır akıl hastalığı, zeka geriliği, demans, kişilik bozukluğu, ağır davranış bozukluğu),
- m) Alkol bağımlılığı,
- n) Psikotrop madde bağımlılığı,
- o) Görme derecelerinin 5 inci maddenin ikinci fıkrasına uygun,
ö) Görme alanının uygun,
- p) Renk körlüğü (Herhangi bir koşul aranmadan sürücü olabilirler.),
- r) Gece körlüğü (tavuk karası), gün içinde yapılan yolculuklar ile sınırlı (gün doğumundan bir saat sonra, gün batımından bir saat önce),
- s) Derinlik duyusunun normal,
ş) Pitozis-hemipitozis,
- t) Diplopi ve şaşılığı,
- u) Blefarospazm, katarakt, afaki, progresif göz hastalığı,
ü) Monoküler görme (snellen eşeli ile görme derecelerinin 5 inci maddenin ikinci fıkrasına uygun)
olup olmadığı yönünde değerlendirme yapılır.
(3) (Değişik:RG-13/6/2020-31154) Tabip tarafından, sürücü/sürücü adayının genel sağlık durumuna ilişkin yazılı beyanı alınarak ikinci fıkrada tanımlanan durumlarının olup olmadığı yönünde ilk muayenesi yapılır.
[*] Kan Grubu sorgusu mutlaka yapılmalıdır
[e-Rapor] : Ek-7 Sağlık Rapor Formatı
Pratisyen hekim/aile hekimi tarafından kod tablosunda belirtilen kod numaralarından yalnızca gözlük (01.01), gözlük veya kontakt lensle (01.06) kod numaraları kullanılabilir.
Sürücü belgesine sahip herhangi bir kişinin sağlık muayeneleri esnasında sürücü belgesinin geçici süreyle geri alınmasını gerektiren ve bildirim yükümlüğü olan durumlarda kişiye ait kimlik bilgileri ve hastalığın tanısı hekimin görevli olduğu kurum/özel sağlık kuruluşu tarafından Emniyet Genel Müdürlüğüne/İl Emniyet Müdürlüğüne bildirilir.
Sürücü Adayı ve Sürücü Sağlık Raporları sadece sürücü belgesi alınabilmesi amacıyla kullanılır
Aile hekimleri muayene neticesinde sürücülüğe engel hali tespit edilen veya hakkında karar verilemeyen sürücü/sürücü adayını ilgili uzman tabip/tabiplere gönderebilir. Aile hekimlerinin bu kararına itiraz edilemez.
[Nöroloji] Hasta ilacı parayla alabilir ve bu ilaçlar e-nabız dahil elektronik kayıtlara girmeyebilir. Gabapentin kullananlarda ortopedi, FTR gibi uzmanlıklardan reçete edilmişse, tanısına göre değerlendirilir. Pregabalin kullanımı olanlar mutlaka sevk edilmelidir.
Epilepsi hastaları sürücü sağlık raporu ile başvurularında mutlaka sevk edilmelidir. Nörolog 5 yıl nöbetsiz hastaya ehliyet alma izni verebilir.
SVH tanısı bazı ilaçların reçete edilmesi için kullanılabilir, pirasetam (Nootropil), Dimenhidrat (Dramamin) ilaç kullanımı 6 aydan az, ilave nörolojik tanı yoksa ve fizik muayenesi normalse rapor düzenlenebilir. SVH hastaları tabanda parmak ucu yürütme yapılarak sekel pareziler tespit edilebilir. Sekel parezili hastalar sevk edilerek özel tertibatlı araba kullanmaları sağlanabilir.
Diyabetik polinöropti- progresiftir ve diğer progresif nörolojik hastalıklar (MS, optik nörit vs..) sevk edilmelidir.
Vertigo hastalarında santral vertigo değilse, herhangi bir nörolojik tanısı yoksa, fizik muayene olağan ise sürücü belgesi raporları düzenlenebilir. Meniere tanısı olanlar sevk edilmelidir.
VKİ değeri 33 ve üzeri olanlarda hafif uyku apnesi tespit edilmektedir.
Tümörler, alkolikler, kore, huntington gibi hastalıklar mutlaka sevk edilmelidir.
Tegretol kullanan hastalarda epilepsi tanısı yerine kayıtlardan kaçmak için trigeminal nevralji tanısı girilmiş olabilir.
[Göz] Her iki göz de ayrı ayrı kapatılarak değerlendirilmelidir. Pupil ışık refleksi her iki göz için ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Ön kamara yandan ışıkla değerlendirilip, başvuranın muayene sırasında lens takıp takmadığı gözlenmelidir.
Muayenede 100 tam görmeyi ifade eder. İki gözün toplamı 120 ise ehliyet yönünden uygundur. (iki göz arası 2 ve üzeri seviye farkı varsa tembellik bulgusudur.) Gözlük kullanmayan kişide, görme kusurunu ilk biz tespit ettiysek sevk edilmeleri uygun olur. (kod yazıp düzenlemek yerine altta yatan başka bir sıkıntı var mı değerlendirilmesi açısından sevki uygundur.)Kronik hastalık sorgulaması özellikle diyabet sorgulaması yapılmalıdır. 65 y üzeri ve diyabetikler sevk edilmelidir. 60-65 yaş arası dikkatli muayene ve sorgu ile sürücü belgesi raporları düzenlenebilir.
Gece körlüğü ASM şartlarında tespiti yapılamaz. Bu hastalıkta beyan esastır, beyan varsa sevk edilmelidir.
Glokom, şaşılık blefarospazm, Pitozis, Dejeneratif maküla hastalıkları, progresif hastalıklar, katarakt tanılı kişiler mutlaka sevk edilmelidir.
Göz değerlendirmesi açısından Hipertansiyon tanısı olması, lakrimal hastalıklar, göz kuruluğu, egzoftalmus durumlarında sevke gerek yok.
[KBB] Ani işitme kaybı oluşanlar , işitme cihazı kullananlar, öyküsünde yada kayıtlı tanılarında işitme kaybı olanlar sevk edilmelidir. Meniere hast veya buna bağlı baş dönmesi sevk edilmedir. Kulak muayenesinde perforasyon tespit edilenler, Kronik otit tanısı olanlar sevk edilmedir. Vestibüler nörit genellikle geçicidir, aktif olarak tespiti sevk gerektirir.
BMI 33 üzeri sevk edilmelidir.
65 yaş üstü hastaların işitme değerlendirmelerinin KBB uzmanı tarafından yapılması uygundur. Larenjektomi, Kord vokal paralizi , Kalıcı trakeostomili hastaların sevk edilmesi gereklidir.
[Psikiyatri] Aktif SSRI kullanımı sevk edilmelidir. Laboratuar incelemesinde AST ALT GGT alkolizm açısından yol gösterici olacaktır. Bipolarlarda manik atakta ehliyet geri alınır.
Zeka geriliği (IQ 80 in altı) , psikoz, demans, yaşlılığa bağlı davranış bozukluğu, muhakeme, davranış ve uyumu belirgin ölçüde bozacak düzeyde kişilik bozukluğu, dürtü kontrol bozukluğu ve ağır davranış bozukluğu olanlar sevk edilmelidir. Alkol veya ilaç bağımlılığı , uyuşturucu bağımlılığı ,düzenli madde kullananlar sevk edilmelidir.
[Kardiyoloji] Poliklinikte TA ölçümü 2 kez normal sınırlarda (140-90 altı) ise sürücü belgesi raporları verilebilir. Kontrolsüz HT sevk edilmelidir. Tanılı kardiyolojik hastalığı yoksa EKG değerlendirmesi şart değildir. Hiperlipidemi tanısı kardiyolojik yönden anlamlı değildir. Aterosklerotik kalp hastalığı tanısı olanlar Kardiyoloji polikliniğine sevk edilmelidir.
Anjiyoplasti işlemi uygulanmış ikinci grup sürücü/sürücü adaylarına işlemden 6 hafta sonra yapılacak olan uzman tabip kanaatine göre sürücü belgesi verilir.
[Dahiliye]Organ nakli, Malign hastalıklar, Diyaliz hastaları mutlaka sevk edilmelidir. Organ yetmezliğinde ehliyet verilmez.
[Ortopedi] Eklem hareketlerinde kısıtlılık, Boyun hareketleri %50 kayıp ise, vertebra sıkıntısı, ankilozan spondilit, baş ve işaret parmağı kaybı, Ekstremite noksanlığı, amputasyon, kalça diz ekleminde %50 kayıp (Kas tendon problemi?), Protez sevk edilmelidir.