YİVSİZ AV TÜFEĞİ SAĞLIK MUAYENESİ

         Yivsiz Av tüfekleri ateşli silah olarak değerlendirilmelidir. Her ne kadar av amaçlı tanımlansalar da bu silahlar edinimi yivli silahlara göre daha kolay olduğu için savunma amaçlı da kullanılmaktadır.

 

         Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik (Resmî Gazete Tarihi: 01.06.1991 Resmî Gazete Sayısı: 20888) silah ruhsatı için istenecek belgeler, Madde 15 – (Değişik: 2/12/1999 - 99/13749 K.) Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı almak isteyenlerden, silah taşımalarında veya bulundurmalarında psikolojik, nörolojik veya fiziki rahatsızlıklar bakımından sakınca bulunmadığına dair doktor raporu 

 

         Sağlık Bakanlığı 30.09.2019 tarih ve 23642684-010.04-1618 sayılı Makam Olur’u ile aynı tarihte yürürlüğe konulan; Sağlık Raporları Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge; Yivsiz av tüfeği ruhsatı almak isteyenlerin muayenelerine ilişkin genel esaslar MADDE 31-     (1) Yivsiz av tüfeği ruhsatı almak isteyenlerin muayeneleri; Sağlık Bakanlığına ve Üniversitelere bağlı sağlık hizmet sunucuları tarafından bu Yönerge hükümlerine göre yapılır. Kişi hakkında “durum bildirir tek hekim raporu” düzenlenir.

         (2) Silahın güvenli bir şekilde kullanıma hazır hale getirilmesi, güvenli olarak kullanılması, silahın tam olarak kavranabilmesi için baskın kullanılan ekstremite ayrımı olmaksızın her iki üst ekstremite de kavrama yapabilme ve güç kullanabilme hareket kabiliyeti olması gerekir.

         (3) Yivsiz av tüfeği kullanımı sırasında atış yapılan hedefin görülebilmesi için görme kabiliyetinin olması gerekir.

         (4) Yivsiz av tüfeği kullanımı sırasında atış yapılan hedeften veya etraftan gelen seslerin, duyulabilmesi, işitme ve yön tayini kabiliyetinin olması gerekir.

         (5) Psikiyatrik yönden iyilik halinde olmadığı değerlendirilenler ilgili uzmana sevk edilir.

         (6) Şuur durumunu etkileyen, vücutta aşırı düşkünlük yapmış herhangi bir dâhili hastalığı olanlara silah bulundurma ve taşıma ruhsatı verilmez.

         (7) Yivsiz av tüfeği almak isteyen kişinin muayenesi mevcut durumuna göre yapılır. Hastalıkları bulunan fakat silah ruhsatı verilmesine esas teşkil edecek sağlık raporu alabilecek düzeyde yeterli görülenlerden, zamanla hastalığının kötüleşebilme ihtimali bulunanlara, doktor tarafından kontrol muayenesi zorunluluğu getirilebilir. Belirli zaman sonra kontrol şartı ile verilen sağlık raporlarının takibi, kişiye ruhsatı veren birim tarafından yapılır. Öngörülen kontrol muayenesinin sonunda, doktor görüşlerini içeren sağlık raporu düzenlenir.

         (8) Yivsiz av tüfeği ruhsatı alınabilmesine dair sağlık şartlarını taşımadığı sonradan anlaşılanlar veya sahip olduğu iyilik halini kaybettiği anlaşılanlar, ilgili emniyet birimlerine bildirilir.

 

[E-Rapor]: Tek hekim rapor formatı, Ek-5

 

[Nöroloji] Tremor yivsiz av tüfeği sağlık raporu alamaz, bu hastalar Propranolol (dideral) içip gelebilir.

           

[KBB] Yivsiz silahta işitme kaybı yön tayinini bozar, İşitme kaybı olan hastalar sevk edilmelidir.

         Başvuran görme, işitme, denge, oryantasyon, ellerinde hareket kısıtlılığı muayeneleri yapılarak, nöroloji ve psikiyatri konsültasyonları istenmelidir, ayrıca ilaç ve kronik hastalık geçmişi değerlendirilerek raporu düzenlenmelidir.


Eskişehir Web Tasarım