AİLE HEKİMLİĞİ MAAŞLARININ CAZİBESİ AZALDI

AİLE HEKİMLİĞİ MAAŞLARININ CAZİBESİ AZALDI

2005 yılında pilot uygulama olarak Düzce’de başlatılan aile hekimliği pratiğinin hekimler açısından en cazip yanlarından biri de hekimlerin alacakları maaşlar idi. Yanı sıra klasik devlet memurluğu pratiğinin dışında uygulamaları özendirmesi, hekime görece  geniş bir inisiyatif alanı tanıması, hekimleri memnuniyet ve rekabet üzerinden denetlemeyi önermesi gibi olumlu yanları da vardı. Bu olumlu yanların neredeyse her biri süreç içerisinde törpülendi, pes edildi, geriye dönüldü. Aile hekimliğini cazip kılmak ve yüklenen ağır iş yükünün karşılığını vermek maksadıyla diğer kategorilere göre yüksek tutulan maaş olayının da artık söz konusu olmadığı görülüyor.

Aile hekimliği başladığında aile hekimlerinin ortalama aldıkları maaşlar, aile hekimi olmayan ve TSM’lerde çalışan hekimlere göre yaklaşık 2- 2.5 kat fazla idi… Yine, hastane acillerinde çalışan pratisyen hekimlere oranlandığında da yakın bir tablo vardı. Yönetici kademelerdeki hekimler de aile hekimlerinin epey altında maaşlar alıyorlardı. Hatta bu durum o dönemlerde ciddi bir problem olarak öne sürülüyordu. Aile hekimleri dışındaki diğer hekim grupları, bu durumu sık sık gündeme getiriyorlardı. Üniversite hastanelerindeki hocaların bile kendi mağduriyetlerini öne sürerlerken kıyas yaptıkları bir kriterdi aile hekimlerinin maaşları…

Aile hekimliği başlayalı 8 yıl kadar oluyor. Hükümet, çeşitli ayak oyunları ve taktiklerle sürekli olarak aile hekimlerin maaşlarını kırptı. Maaşları belirleyen en önemli etken olan katsayıları düşürdü. ASM’leri gruplayarak ciddi oranda bir aile hekimi kitlesinin azami miktarı alamamasının önünü açtı. Nasıl başardıysa, bir şekilde aile hekimleri maaşlarının oransal olarak diğer gruplardaki artışın sürekli olarak gerisinde kalmasını başardı… Bunu başardığı o kadar belli ki artık diğer hekim grupları maaşlarından şikayet ederlerken aile hekimlerinin maaşlarını öne sürmez oldular… Aile hekimlerinin etraflarındaki kıskanma vs. olayları da oldukça azaldı…

Bugün acil servisteki bir hekim ortalama aile hekimi maaşı kadar maaş alıyor döner sermaye geliri falan eklendiğinde. Yine TSM hekimleri  ve yönetici pozisyondaki hekimler de aile hekimlerinin ortalama maaşlarını neredeyse yakalamış durumdalar.

Diğer grupların maaşlarının yükselmiş olması bizi sevindirir. Burada dikkat çekici olan konu, aile hekimleri maaşının bilinçli olarak yerinde saydırılması ama diğer grupların kademeli olarak yükseltilmesi taktiğidir. Demek ki hükümet, artık aile hekimliğini cazip kılmak için maaş yüksekliğini bir faktör olarak görmenin gerekli olmadığını düşünüyor.  Aynı zamanda aile hekimlerinin iş yükünü dayanılmaz noktalara çekiyor ve aile hekimliği anlayışını da peyderpey terk ediyor… ASM bina yapımlarının ve işletilmesinin devlet eliyle yapılacağı açıklaması zaten aile hekimliği konusunda pes edildiğinin hükümetçe ilanıdır…

Aile hekimliğinin hem hekimlik pratiği hem de maaş politikası yönünden cazibesi hızla erimektedir…

Dr. Sinan Gürsoy

Eskişehir Web Tasarım